Камата: Не трябва да се мисли, че всяка година Барса ще печели по 6 купи PDF Print E-mail
Sunday, 23 May 2010
hristo_staichkov.jpg

Христо Стоичков стана коментатор на излизащия в Барселона в. "Спорт". През лятото той ще бъде един от хората, които ще анализират на страниците на всекидневника случващото се на световното първенство по футбол в Южна Африка. В петък Камата посети редакцията на вестника и нагря обстановката с кратка пресконференция.

- Би ли ни казал предварително какво можем да очакваме от този Mондиал?
- Живях една година в Южна Африка (Стоичков произнася названието на страната South Africa, докато на испански тя се нарича Sudafrica). В действителност това е една много хубава, много весела страна. Много се говори за това какво става там, че има много корупция сред доста хора, които след 1994 г. дойдоха на власт. Има голяма престъпност. Но щом живееш там, трябва да го изживееш. Живях там една година и в действителност не ми се случи нищо.

- И какъв е животът там?
- Спокоен.

- Ще бъде ли Испания фаворит на този Mондиал?
- Всички продължават да са фаворити. Сега има два много добри отбора. Всеки от тях смята, че ще стигне много далече. Всички треньори смятат, че техният отбор е добре подготвен, но със сигурност ще има изненада. Някой от големите ще отпадне още в първата фаза.

- Как виждаш изминалия сезон, който направи Барса?
- За мен това бе отличен сезон. Барселона спечели важна за историята си титла. Не трябва да се мисли, че всяка година отборът ще печели по шест купи. Ясно е, че няма да стане. Но най-важното за мен е, че Пеп Гуардиола не изгуби спокойствието си. Той винаги е бил, е и ще бъде този Пеп, когото познаваме. Той не променя идеите си. Много пъти съм казвал, че не е необходимо да се вземат футболисти кръпки, а важни играчи, които ще ти послужат за нещо. Мисля, че Пеп, а и не само той, а цялото ръководство, като се започне от Чики Бегиристайн и Жоан Лапорта, направи някои много добри неща, много, много добри. Никой не може да го отрече.

- Каза, че не е необходимо да се вземат кръпки. Смяташ ли, че Давид Вийя е добро попадение?
- Той е много добро попадение, но смятам, че привличането му закъсня с една година. Вижте, Давид е много харизматичен играч в Испания. Гледал съм много негови мачове още когато беше дете, когато започна в Хихон и Сарагоса. Това момче живееше с гола на терена. И един нападател трябва да живее с това. Смятам, че Давид е един от малкото играчи, които ще влязат в историята. За мен той е едно много добро попадение за следващата титла. Забележете - първенството свърши едва сега, а аз говоря за титлата догодина, защото съм сигурен, че Барса ще я спечели.

- Казват, че този отбор на Барселона се отличава с това, че работи много със собствени юноши още от най-ранната им възраст. А ти имаш детски футболни школи. Какви ценности искаш да им предадеш?
- Наистина съм изключително доволен от трите ми школи тук, в Барселона. Трима души работим в това направление от много години насам. Имаме клуб "Христо Стоичков" - първият в света, който носи моето име. Доволен съм, защото както във Вилафранка и Сант Жоан, така и сега във Валдеброн се работи в много аспекти, не само да вкараш гол. Защото едно дете, като хване топката и си казва "Искам сега да вкарам гол", след това се чувства доволно. Смятам, че трябва да се работи още от самото начало. Трябва да има силна дисциплина, голяма организация, за да знае то, че това е един клуб. Защото не можем да отречем, че от многото деца, които идват да играят, някое е от Еспаньол, друго от Реал (Мадрид), трето от Атлетико или Севиля, защото такъв е животът. Но винаги съм казвал, че щом си тук, трябва да играеш с любов към мястото, където работиш и където играеш всеки ден.

- Ще те видим ли скоро като треньор?
- Засега ще се наслаждавам на Мондиала. И когато той свърши, със сигурност да.
Last Updated ( Sunday, 23 May 2010 )
 
< Prev   Next >
© 2008 Barcelona-Bulgaria.com - Всички права запазени.