Братята Милито: дуел на една и съща кръв PDF Print E-mail
Monday, 19 April 2010
milito_brothers.jpg

В Бернал - един работнически квартал, където се намира къщата на семейство Милито, жилищата са уютни и простичко устроени. 

Не са изтъкани от лукс, напротив - на фасадите личи простотата на средната работническа класа. На тези улици се създадоха, ритайки топката, братята Габриел и Диего Милито, които днес триумфират съответно в Барселона и Интер и ще се изправят един срещу друг в спор за място на финала в Шампионската лига. Дуел, който вече държи тръпнещи в очакване цялата фамилия и всички съседи и приятели.

Родителите Мирта и Хорхе знаят, че са пред едно много специално семейно дерби, различно от времената, когато Габриел бе Маршала на Индепендиенте, а Диего изпъкваше в Расинг. Никога няма да могат да забравят онзи сблъсък в Ел Класико на Авейянеда пред изпълнен стадион и с всички очи в аржентинския футбол вперени в битката между братя. Бе 9 март 2003 г. Този ден Милито бяха 20 човека, разпръснати по различни кътчета на стадиона на Ланус.

Ел Класико ги събираше и разделяше с всяко отиграване. Диего, 23-годишен, искаше да вкара за Расинг. Габриел, на 22, бе решен да попречи на всеки съперник (включително, разбира се, на брат си) да преодолее своя вратар. Въпреки всичко, огромната изненада дойде, когато двамата Милито започнаха разгорещен диспут насред терена.

В 16-ата минута на двубоя Диего бесен тръгна да кара съдията Орасио Елисондо да покаже червен картон за Габи за нарушение срещу Хуан Мануел Торес. "Той е луд, ама какво им става на тези двамата?!", крещеше татко Хорхе, сграбчил косите си. Нито той, нито Мирта обаче съумяха да запазят спокойствие, когато Габриел отиде при своя батко, за да му каже: "Какво се правиш на доносник, на майка ти в п...ата!?".

"За семейството резултатът бе идеалният. Не зная какво се случи през първото полувреме, но то бе заради начина, по който те изживяват дербито. Всеки един е готов да убива за цветовете на своя отбор", разкри Хорхе след мача. Дори и съдията Елисондо, който бе учител по физическо възпитание на двамата в началното училище, не можеше да повярва на случващото се.

"Плашех се всеки път когато двамата тръгнеха за топката, тъй като бяха с жълти картони и вече се бяха сблъсквали. Щом се приберем вкъщи, ще ги събера заедно, за да разбера какво стана. Не обичам да се карат, така че тази вечер ще има задачка за двамата", сподели мама Мирта него ден. Това бе второто Класико, което ги противопостави, ала в предното (4:1 на "Монументал" в Апертура) капитанът на Индепендиенте бе изгонен още в 15-ата минута.

Може би затова Мирта Милито говореше за безкрайни часове, в които е изяла всичките си нокти. "Преживях този мач с цената на много нерви - разкрива тя. - Никога преди не бях страдала толкова в двубой между двете ми рожби. Завърши точно както исках... наравно."

С минаването на годините стаята, която деляха братята Милито в Бернал, се превърна в музей. Точно там изглежда сякаш времето изобщо не е минавало. "Нашата мечта е да гледаме двамата с екипа на националния отбор на Аржентина", споделят в унисон Хорхе и Мирта. В Шампионската лига нямат предпочитания: да спечели по-добрият.

Хорхе Лопес, вестник "Спорт"

Last Updated ( Monday, 19 April 2010 )
 
< Prev   Next >
© 2008 Barcelona-Bulgaria.com - Всички права запазени.