Ла Масия PDF Print E-mail
Written by Администратор   
Sunday, 13 July 2008
Ла Масия, разположена до стадиона, е сърцето на младежката система на Барса. Тази емблематична сграда е част от историята и наследството на Футболен Клуб Барселона, и е древна провинциална резиденция построена през 1702 година.
В началото, Ла Масиа е ползвана като работилница, където архитектите и строителите на Камп Ноу създават своите проекти, и е начална точка за ВИП гостите и сътрудниците в строителната работа. След като стадионът на ФК Барселона е открит на 24 септември 1957 година, вратите на Ла Масия са затворени докато се намери друго приложение за нея. Под ръководството на Енрик Лаудет, сградата е реконструирана и разширена за да бъде социална дирекция на клуба, която преди се намира на друго място в Виа Лайетана. Новата социална дирекция е отворена на 26 септември 1966 година.
Тъй като клубът се разраства и са създадени различни отдели, става ясно, че Ла Масия вече не е достатъчно голяма, и под ръководството на Агусти Монтал организацията се мести на място, днес близо до ледената пързалка. Така Ла Масия отново е изоставена докато Нунес не стъпва в длъжност като президент и веднага намира ново предназначение на сградата: Ла Масиа става резиденция за младите футболисти извън Барселона. Възстановителната работа е направена бързо и на 20 октомври 1979 година, сградата официално е готова за употреба.
Тази резиденция днес се ползва за да развива младите играчи, които трябва да напуснат семействата си за да тренират във ФК Барселона както на спортно, така и на интелектуално ниво. През годината, когато клуба навършва 100 години, Ла Масиа празнува 20-годишния си юбилей и резултатите за този период са много положителни. Доста младежи, които са живяли в Ла Масиа са отишли да играят в първия отбор на Барса, включително Амор, Гуардиола, Серхи, Де ла Пеня, Пойол, Шави, Рейна, Виктор Валдес, Габри и Меси, както и много играчи, които отиват да играят в други испански отбори. Тъй като е толкова успешна, много хора днес използват името Ла Масия за да назоват младите играчи на Барса като цяло.
Но играчите, които пребивават на Ла Масия, не се изчерпват само с тези от Каталуния или други части от страната, а също така има много млади играчи от други държави.
Ла Масиа се състои от 2 етажа и малко тавани, с обща площ 610 кв.метра. Тя подслонява 60 момчета (12 спят в самата Ла Масиа и други 48 в други стаи, разположени около стадиона). Има кухня, трапезария, всекидневна, библиотека, управление, бани, душове и 4 големи спални със съблекални.а
 
© 2008 Barcelona-Bulgaria.com - Всички права запазени.