Стадион PDF Print E-mail
Written by Администратор   
Sunday, 13 July 2008
История и откриване:

Когато пристига Кубала, става ясно, че стария стадион "Les Corts" е твърде малък и е необходимо да се построи нов. От момента на идеята за създаване на новия стадион до неговото откриване на 24-ти септември 1957 г. има много трудни моменти около "Ноу Камп", но въпреки това мечтата става реалност. По-надолу ще Ви разкажа как този амбициозен проект се реализира...

Произход (1948-1954):Въпреки, че първите гласове които се чуват за построяване на нов стадион се чуват още през 1948 г. , огромното очакване е свързано с пристигането на Унгарската звезда Ладислау Кубала (юни 1950) който споменава, че стадиона "Les Corts" е твърде остарял за отбор като Барса. "Les Corts" е преоткрит през 1922 г. и след поредица от преустройки и разширявания капацитета му достига 60 000 зрители, с което се достига лимита и практически вече е невъзможно да се увеличава. Така на 19-ти септември 1950 г. Борда на Директорите на ФК Барселона с президент Агусти Монтал Галобарт закупува парче земя в близост до Родилния дом, на непосредствено разстояние от местоположението на стария стадион "Les Corts".

Следва доста неприятен период, в който Комисията на новия стадион (9-ти февруари 1951 г.) променя решението си относно местоположението на проекта, избирайки място в най-горната част на Диагонала. Договарянето с администраторите не се осъществява и до окончателно съгласие така и не се стига. Проектът е замръзен до избирането на Францеск Миро-Санс за президент на ФК Барселона (14-ти ноември 1953 г.). Новият президент е изключително настоятелен проекта на новия стадион да продължи моментално и едно от първите неща които прави след като идва на власт (18-ти февруари 1954 г.) е поставянето на новото местоположение на земята закупена през 1950 г., а не на най-горната част на Диагонала. Така на 28-ми март, в присъствието на 60 000 фенове, той полага първия камък на Ноу Камп, пред погледа на Президента на Градския Парламент - Фелипе Аседо Колунга, и с благословията на Архиепископа на Барселона - Грегорио Мондрего.

Построяването (1954-1957):Строежа на стадиона започва ...... свед известно време ...... Стадиона е построен

Проекта на новия стадион е поверен на архитектите Francesc Mitjans Miro, братовчед на Миро-Санс, и Josep Soteras Mauri, със сътрудничеството на Lorenzo Garcia Barbon. Повече от година след това, на 11-ти юли 1955 г., Клуба дава властта за строителните права на INGAR SA, които изчисляват, че завършването на Стадиона ще струва 66 620 000 песети за 18 месеца. Окончателната сума е значително по-висока от първоначално предвидената и излиза 288 милиона песети, които са предоставени от последващи емисии на облигационни заеми (100 милиона песети) и банков заем (60 милиона песети). Това било достатъчно за финансирането строежа на стадиона, но Клуба изплаща тези задължения няколко години след това.

Тържественото откриване:Датата на Тържественото откриване на Стадиона е определена за 24-ти септември 1957 г. Формиран е Организационен Комитет за да организира специална церемония по откриването, който се председателства от двама човека: Aleix Buxeres (обществени отношения) и Nicolau Casaus (организатор). На 21-ви септември в Залата за Съвети и Събрания в Барселона, Хосе Мариа де Косио, член на "Real Academia Espanola", чете прокламацията с която открива празненствата по случай завършването на Стадиона. В този септемврийски уикенд, членове от различни фракции на Клуба пристигат за Сериите на Международните Спортни Срещи на стадион "Les Corts" и "Palau Municipal dEsports". Тези важни събития са достатъчни за да вдъхновят прочутия поет Жозеп М. де Сагара да напише сонет наречен "Blau-Grana" (Синьо-Червено), и да създаде Химна на ФК Барселона по стихове на Жозеп Бадиа и музика на Адолф Кабане.

На този ден на фестивала "Merce" през 1957 г., градът е облечен в цветовете на Клуба. Официалното откриване започва с тържествена литургия и благословията на стадиона от архиепископа на Барселона - Грегорио Модрего. Веднага след това "Грациенц" хор изпява Хенделската " Алелуя" и издига картината на Божията майка на Монтсератът. Доста известни личности от света на спорта и политиката сядат в президентската ложа един до друг: Францеск Миро-Санс, включително Хосе Солис Руиз - Генерален секретар на Министерството на транспорта, Хосе Антонио Елола Оласо - Президент на Националната спортна делегация, Фелипе Аседо - Градски губернатор на Барселона, Жозеп М. де Порсиолес - Кмет на Барселона и т.н.

Въпреки че не били все още напълно готови, етажите на Камп Ноу били отворени за повече от 90 000 души, докато представители на всички Каталунски клубове парадирали по игрището, заедно с членове от секциите на клуба, на фен клуба и различни тимове принадлежащи към отбора. Вече готовия химн е изпят, след това около 16:30 часа следобяд започва и първия мач. ФК Барселона играе срещу Полски тим от Варшава. Съставът на Барселона в този мач: Ramallets, Olivella, Brugue, Segarra, Verges, Gensana, Basora, Villaverde, Martinez, Kubala и Tejada. През второто полувреме Барселона излиза със следните единадесет: Ramallets, Segarra, Brugue, Gracia, Flotats, Bosch, Hermes, Ribelles, Tejada, Sampedro и Evaristo. Мача завършве с победа за Барселона с 4:2 и голмайстори Eulogio Martinez (гол в 11-тата минута на срещата, който се явява първи в историята на Ноу Камп), Tejada, Sampedro и Evaristo. На полувремето 1500 членове от "Agrupacio Cultural Folklorica de Barcelona" танцуват образувайки огромна "сардана" и са пуснати 10 000 гълъба във въздуха. Така започва една нова ера в историята на Барселона.Увеличаване капацитета на Стадиона до 120 000 зрители (рекорд за Европа)Реформите продължаватРезултатът !!!
 
© 2008 Barcelona-Bulgaria.com - Всички права запазени.